Stora utmaningar.

Nya spännande möjligheter.

En uppdatering från UMU Restenäs.

 

Hej vänner!

Vi skriver till er för att berätta om vad som händer och förändringar som sker i vår gemenskap och vill bjuda in er att stå med oss. Syftet med detta brev är att kontakta personer som på ett eller annat sätt varit involverade i UMU Restenäs sedan starten 1980. Vårt mål är att så många som möjligt ska känna till var vi står idag och behovet vi har att se ett stort genombrott för att arbetet här ska kunna fortsätta.

Innan vi går vidare vill vi säga ett stort tack till er alla som har burit Restenäs i era hjärtan genom åren. Vi vill också tacka er i förväg för att ni tar er tid att läsa igenom detta brev.

arrow-button2.png

Vi befinner oss i en väldigt svår tid.

De senaste åren har vi gått igenom en väldigt tuff period som idag lämnat oss i en svår sits. Det finns många anledningar till varför vi är där vi är idag och vi vill göra vårt bästa för att titta på dessa härnäst. Vi jobbar för närvarande tillsammans för att hitta lösningar på dessa utmaningar, men vi inser också att vi är i behov av hjälp. Vi vill helt enkelt vara ärliga med var vi står idag. Vår förhoppning är att ni ska känna er inspirerade att stå med oss i framtiden för UMU Restenäs.

Vad har varit bidragande faktorer i denna svåra period?

 

1 - Färre antal medarbetare & elever

Över de senaste åren har vi sett en stadig minskning av både medarbetare och elever. Våra kurser har varit mindre och färre samtidigt som vi varit färre medarbetare än tidigare, vilket har lett till en minskad inkomst från dessa områden. En smärtsam del av detta är att en del av våra medarbetare har lämnat oss sårade eller nedtyngda. De senaste åren har varit ganska röriga och vi har misslyckats med att organisera oss ordentligt. Detta har bidragit till en stressig och otydlig arbetsmiljö, vilket i sin tur har varit ett orosmoment och problem för några av våra medarbetare. Detta har skapat både missförstånd och frustration. Vi vill be om ursäkt för vårt misslyckande på detta område och vi hoppas ni kan lita på vår önskan att rätta till detta framöver. Vi jobbar för närvarande hårt för att skapa vad vi tror och hoppas ska vara en hälsosammare arbets- och livsmiljö för alla som kommer in i vår gemenskap, medarbetare eller elever. Vi har också börjat ta personlig kontakt med dem som kan ha blivit sårade i processen, med hopp om förlåtelse och försoning. Om du skulle vilja att någon från ledarskapsteamet kontaktar dig för att prata om något som hände under din tid på UMU Restenäs, skriv gärna till oss så kontaktar vi dig personligen.


leadership@ywamrestenas.se

2 - En brist på syfte och inriktning

Under de senaste åren har det varit en utmaning för oss som gemenskap att ta konkreta steg mot vår vision, vilket har lett till en brist på syfte och inriktning. Det har också gjort det mer komplicerat för oss att kommunicera till andra om Restenäs där vi inte alltid vetat hur vi ska bjuda in personer att stå med oss eller där vi inte alltid har gjort ett bra jobb i att välkomna dem som kommit.

 

Världen förändras väldigt snabbt och det krävs att vi kontinuerligt lutar oss emot Gud för att anpassa vart vi siktar. Vi har insett detta på ett nytt sätt under den gångna perioden. Gud har utmanat oss att tänka om i hur vi vill implementera vår vision och se till att vi inte bara gör vad vi alltid har gjort bara för att vi är bekväma med det. Resultat har varit att vi har saktat ner och lyssnat till vad det är Gud vill tala till oss. Även om det har varit utmanande känner vi oss uppmuntrade och har en nyfunnen känsla av syfte och inriktning för vår gemenskap.

3 - Låga inkomster från gåvor

I oktober 2015 firade vi UMU Restenäs 35-års jubileum. Där inbjöd vi till att ekonomiskt understödja vårt arbete och vi lyckades få flera understödjare. Efteråt misslyckades vi med att skapa ett bra system för att följa upp med alla, både vad det gäller att ha en bra översikt över våra understödjare, men även att på ett bra sätt hålla kontakten med dem. Sedan dess har vi inte samlat in mycket pengar vilket leder oss till dagens läge där vårt understöd är väldigt lågt. Vi vill ta detta tillfälle att be om förlåtelse för att vi har försummat detta, speciellt till dem av er som uttryckt en önskan att understödja oss ekonomiskt.

4 - Stora obligatoriska projekt

Vår stora egendom kommer med ett stort ansvar. T.ex. är vi tvungna att koppla upp vårt avloppssystem med kommunens. Vi har redan investerat mycket pengar och mer behövs (ungefär 1 500 000 kr). Vi har också krav på oss att uppgradera både brandsäkerhet och ventilationssystem, båda kostsamma projekt på minst 1 000 000 kr. Verkligheten är att vi inte har pengarna vi behöver för att kunna genomföra dessa projekt.

5 - Höga renoveringskostnader för flyktingar

Under 2016 kände vi att Gud ledde oss till att välkomna flyktingar. Mitt i den processen insåg vi också alla utmaningar som skulle kunna komma med att öppna upp vår gemenskap på detta sätt. Mitt i många olika uppfattningar och åsikter bland oss här på UMU Restenäs fanns många svåra beslut att fatta. Vi valde att gå framåt och investera mycket pengar (pengar som ursprungligen var planerade att användas för att koppla upp mot kommunens avlopp) i att rusta upp Ängsgården till den standard Migrationsverket krävde. Planen var att vi skulle se dessa pengar komma tillbaka till oss inom 2-3 år genom arbetet med flyktingar.

Tyvärr blev det inte som vi väntat oss. I sista minuten och utan tydlig förklaring bröt Migrationsverket sitt avtal med oss. Där stod vi med en nyrenoverad byggnad, höga kostnader, men inga flyktingar. Därför fanns de pengarna inte kvar för avloppsprojektet.

Vart har det lämnat oss?

När vi ser på dessa faktorer är det inte svårt att förstå varför de senaste åren har varit väldigt utmanande för oss. En tydlig konsekvens av denna svåra period är att vår ekonomi idag är i ett kritiskt läge. Vi känner att det är brådskande och vi behöver se ett stort genombrott under de kommande månaderna.

 

Vi inser också att vi inte har varit bra på att be om hjälp i tid. Det är inte alltid lätt att se sanningen i ögonen. Speciellt inte i ett större sammanhang där åsikter kan vara lika olika som personerna. Det tog oss tid att komma överens om att vi befinner oss i en allvarlig situation just nu. Varför?, kanske du tänker frågande. Kanske har det att göra med en komplex blandning av optimism, oerfarenhet, tro, naivitet, högmod och envishet? Alla är element som vi tror har bidragit till att hindra oss från att inse allvaret i vår situation. Det är svårt att peka ut vad som är vad, men det vi vet är att vårt rop på hjälp skulle ha kommit tidigare. Och vi vill be om förlåtelse för det.

Sedan våren har vi som ledarskapsteam fått hjälp och råd från en grupp erfarna UMU ledare som är överlåtna till att gå med oss igenom den här svåra perioden. Vi är tacksamma för deras villighet att stå med oss och deras hjälp och input har redan visat sig vara väldigt värdefull i de utmaningar vi står i.

Så, vad siktar vi på?

Mitt i denna svåra perioden har vi valt att hålla fast vid hoppet på grund av vad Gud har visat oss de senaste månaderna; ett nytt sätt att forma vår gemenskap och en förnyad känsla av klarsyn för att gå in i Hans vision för Restenäs. Detta ger oss styrkan och modet vi behöver för att möta berget framför oss.

Hur ser då detta ut? Vår vision har inte förändrats. Vi vill fortfarande se människor möta Guds förnyelse på ett sätt som sätter dem i brand för att förändra Sverige och världen med Hans rike. Men till skillnad från hur vår struktur sett ut tidigare siktar vi nu istället på att leva ut denna vision genom att fungera som ett kreativt center för entreprenörskap. Idéen är helt enkelt att se Restenäs växa genom dynamiska team som både främjar en miljö av lärande och lärjungaträning samtidigt som de möter behov och problem i dagens samhälle, både lokalt och globalt.

Vi tror att Gud vill ge oss nya nycklar genom den här idén för att hjälpa oss att tänka om i hur vi tränar och utbildar människor, samt att tvinga oss utanför vår bekvämlighetszon när det kommer till att konkret arbeta med och möta vår världs viktigaste problem. Vårt mål är att Restenäs ska vara en inspirationskälla för unga människor. Vi vill se deras potential och massiva kreativitet blomstra, så att de kan vara en del av att förändra världen med Guds rike!

Med det sagt förstår vi att ord som entreprenörskap och entreprenörer kan låta konstigt för vissa av er. Ni kanske undrar: vad är kopplingen mellan en missionsrörelse som UMU och entreprenörskap?

Vad menar vi med dessa ord? Kortfattat har vi gått tillbaka till ordens rötter. Från början var en entreprenör någon som tog och bröt ny mark. Det var personer som såg utmaningar och problem och valde att agera och göra allt i sin kraft vad som än kom i deras väg, utan en tanke på att ge upp. Det är den betydelsen vi går tillbaka till när vi pratar om ett kreativt center för entreprenörskap. Och det är den sortens människor vi siktar på att inspirera, träna och skicka ut från Restenäs, en ny våg av unga människor, fyllda av tro och kreativitet, som går ut till de minsta, de sista och de förlorade med de goda nyheterna om Guds rike! Det är vad vi tror Gud visar oss och det är visionen vi nu tar steg emot som en gemenskap.

Sammanfattningsvis.

Just nu vill vi inte gå in i för mycket detalj då vi inser vikten av vår nuvarande situation och att vi behöver se ett stort genombrott för att UMU Restenäs ska kunna finnas kvar. Vi kommer fortsätta att jobba med och utforma den här nya implementeringen av vår vision och vi kommer att hålla er uppdaterade med mer detaljer om hur saker och ting utvecklas de kommande månaderna.

 

Så här har ni en ärlig bild av var vi står idag och vad vi möter. Det är en väldigt utmanande situation och vi vill ödmjukt erkänna att vi inte kan göra detta själva. Vi behöver hjälp. Vi behöver er hjälp.

 

Tack för att ni tog er tid att läsa vårt brev. Vi hoppas att det ni läst har inspirerat er att stå med oss, tillsammans i tron att tiden för Restenäs inte är över, utan att Gud har mycket mer som Han vill se hända genom denna platsen.

Isak & Beatrice Oscarsson

Mikael & Tiina Lamberth

Mik Boucher

Ledarskapsteamet på UMU Restenäs,

tillsammans med alla medarbetare

Fyll i formuläret nedan för att stå

tillsammans med oss!

arrow-button2.png
 
SBlogowhite.png

FIND YOUR WAY AROUND

LET'S GET SOCIAL

  • Facebook
  • Instagram

COME & VISIT!

SPARKBOX - YWAM RESTENÄS

Restenäs 239, 459 93

Ljungskile, Sweden

0522-210 20

info@ywamrestenas.se

PLAYGROUND UPDATES

🍌   😀   💛  ⚡️ 

A ministry of A ministry of A ministry of