top of page
HERO7.jpg
twinkleicon(white).png

nyheter från

sweplay2.png

Friedrich Von Bodelschwinghs story

Uppdatering från

våra team

Ett nytt golv

till Aulan

Hej allihopa!

Vi hoppas att ni har det bra när ni får denna uppdatering. Sommaren är på väg här på västkusten och vi njuter av dessa välbehövliga solstrålar som påminner oss om att efter kylan, den som det verkar orubbliga vintern, så bryter livet fram och ger oss åter energi att gå framåt med förnyat hopp och förnyad vision.

 

Okej, ursäkta den smöriga inledningen, men det är faktiskt en bra metafor för att beskriva var vi är som community: efter att ha varit i “ide” under lång tid ser vi nu små groddar av liv komma upp överallt och fyller oss med vördnad när vi tänker på Guds godhet och trofasthet, och att Han gläder sig över allt arbete, tid och energi som sina barn lägger ner för att få jätten Restenäs upp på fötterna igen... så att denna plats kan åter bli till välsignelse, både här i Sverige och utöver i världen!

 

Vi hoppas att ni uppskattar läsandet. Det är långt, men det känns som om det finns så mycket glädje och passion här att det blir svårt att skära ner och göra det kort… men i vilket fall som helst hoppas vi att den här uppdateringen ska vara, hur mycket ni nu läser av den, en uppmuntran för er och det ni gör, var ni nu än befinner er i världen!

SWE Friedrich
spark.png

EN INSPIRERANDE BERÄTTELSE

pinkwave.png

Friedrich Von
Bodelschwingh Jr.

Tysk pastor, teolog och folkhälsoadvokat

Född 14 Augusti 1877, Bethel, Tyskland

För en vecka sedan lyssnade jag på en podcast, där nämndes en bok som återberättade en händelse som verkligen inspirerade mig och fyllde mig med hopp och vision FÖR vilken sorts gemenskaper Gud vill att Hans folk ska skapa här på jorden.

Följande utdrag är taget från boken BONHOEFFER: PASTOR, MARTYR, PROPHET, SPY av Eric Metaxas

”Tyskland. 1867. Friedrich Von Bodelschwingh (den äldre) grundade Bethel, en kristen kommunitet vars uppgift var att ha omsorg om människor med epilepsi. Redan 1900 hade deras arbete växt exponentiellt och inkluderade nu flera anläggningar som betjänade 1600 fysiskt och mentalt handikappade människor. Friedrich Jr. tog över arbetet när hans far dog 1910, och under 1930-talet hade det växt till en hel stad med skolor, kyrkor, bondgårdar, fabriker, affärer och boende för patienter, sjuksköterskor och skötare. I centrum fanns det flera sjukhus och vårdanläggningar, inklusive barnhem.

 

En dag under det tidiga 1940-talet kom pastor Friedrich Bonhoeffer på besök till Bethel. Senare beskrev han sina intryck som att han såg denna kommunitet som antitesen till den nazistiska världsbilden som upphöjde makt och styrka. Det var evangelium synliggjort, ett sagolandskap av nåd, där fysiskt och mentalt handikappade fick omsorg i en påtaglig kristen atmosfär.”

 

Dessa sista rader blev på något sätt inpräntade i mitt sinne. ”Sagolandskap av nåd?” Hur i hela världen kunde en så välrenommerad pastor som Bonhoeffer använda en sådan term?​ Det lät så… oseriöst, oandligt, så barnsligt. Eller kanske, kan det vara så att det är det som det egentligen handlar om? En Gud som kallar sina barn att våga drömma sådana visioner, sådana kommuniteter - fickor av hopp och nåd där himmel och jord möts på ett omisskännligt sätt. Som en stad på ett berg som lyser så starkt att den helt enkelt inte kan ignoreras.

 

Men det fantastiska är att Gud inte bara kallar oss till att föreställa oss sådana saker: Han har också, genom att vara närvarande inne i var och en av oss, gett oss makt att bygga sådana fickor av hopp och nåd, här på Jorden! Genom att vara fyllda av precis samma Ande som gjorde att Jesus uppstod från de döda är det meningen att våra liv djärvt ska proklamera, trots vår världs brustenhet och orättvisa, att vi är hoppets människor. Ett förhoppningsfullt och livfullt folk, som, mitt i smärta och lidande, fortfarande kan djärvt deklarera att kärleken vinner, både här och nu, och en dag, helt, fullständigt och perfekt uttryckt, när Gud kommer göra allting nytt.

Vänner, må berättelsen om Friedrich Von Bodelschwingh vara en uppmuntran för er som det var för oss. Det är berättelser som denna som ger bränsle åt Sparkbox och gör det möjligt för oss att fortsätta se framtiden an, och veta genom tro att andra har gått före oss - söner och döttrar till Gud som vågade vara tillräckligt tokiga för att drömma om OCH bygga upp sagolandskap i den här storleken, kommuniteter som på djupet förändrade nationernas vägval, och stod i tydlig kontrast till de brustna attityder och kulturer som omgav dem. Må vi alla sikta mot att bli ett sådant folk. För vår värld har ett desperat behov av det.

  MIK BOUCHER,

FÖRESTÅNDARE FÖR

SPARKBOX - UMU RESTENÄS

Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge er vishetens och uppenbarelsens Ande, så att ni får en rätt kunskap om honom. Jag ber att era hjärtan skall upplysas, så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till och hur rikt på härlighet hans arv är bland de heliga, och hur oerhört stor hans makt är i oss som tror, därför att hans väldiga kraft är verksam.

 

Med denna kraft verkade han i Kristus, när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande. Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gav han åt församlingen, som är hans kropp, fullheten av honom som uppfyller allt i alla.

APOSTELN PAULUS FÖRBÖN - EFESIERBREVET 1

SWE Sparkbox
lego.png

VÅR PLAYGROUND SURRAR AV SMÅ GRODDAR AV LIV

pinkwave.png

Uppdatering från 
våra team

Över hela gården är våra olika team fullt sysselsatta med att ta reda på olika sätt att ta vara på potentialen hos den här stora ”playground” som vi bor på. Vi fortsätter att skapa kontakter lokalt så vi kan möta behov som finns runt oss, och samtidigt arbetar vi för att kunna, på olika sätt, bjuda in unga människor att komma och vara med på vår resa och bli inspirerade till att vandra fullt ut med Gud!

BLÓM

Blóm arbetar mycket med förberedelserna till vår kommande lärjungaskola, 101 Spark DTS, i september där redan åtta studenter är antagna. De har lagt mycket tid på att tänka om sättet som vi ska ha lärjungaskolan på, med målet att skapa ett sammanhang som bjuder in människor till att utforska tre berättelser:  om Gud, om oss, och om möjligheternas framtid. Som team vill de hjälpa eleverna att fatta djupet i och skönheten hos dessa berättelser, så att de kan bli till bränsle i deras liv, och ge dem vishet, mål och kraft att vara den kyrka som Jesus kallade oss att vara: salt & ljus på jorden. Förväntan stiger också inför möjligheterna till allt det samarbete som kommer att ske till hösten med våra olika team, och de ser också fram emot en möjlig roadtrip ut i Europa där de är peppade till att tända eldar och frigöra unga människor till ett liv med syfte och mening med Gud! Be gärna för fortsatt styrka och vision, för 4-5 studenter till som svarar på kallelsen att komma och vara med oss i höst. Om ni vill läsa mer om 101 Spark DTS, eller om ni känner någon som letar efter nya utmaningar i livet, läs mer här.

TERRA FIRMA

Terra Firma håller på att utöka sin experimentella trädgård, och vår kommunitet fascineras av hur rikhaltig och komplex odlingsjord är och hur den kan förse oss med god och hälsosam mat. Vi har redan avnjutit lite från en tidig skörd av Pakchoi - nam-nam! - och vi ser fram emot mer av färska grönsaker och frukter de kommande månader! Vilket ämne för tacksamhet och lovprisning till vår Gud, och vilket vittnesbörd om Hans stora kraft och vishet, allt visat på både makro- och mikronivå! Terra Firma hjälper också till varje vecka på en liten lokal bondgård, bygger goda relationer där medan de betjänar ägarna samtidigt som de lär sig av deras rika erfarenhet av regenerativ agrikultur och permakultur. De leker också med tanken att ta emot ”woofers” här på Restenäs, att de får komma hit och dela livet. I allt detta är målet att vara tydliga vittnen om Guds kärlek, med ett hopp om för evigt påverka livet hos de som kommer och delar livet med dem. Be gärna för hälsa och för förnyad energi för hela teamet, många av de som är med i teamet har kämpat med olika sjukdomar på senaste tiden.

ALTITUD

Altitud rör sig också framåt med energi,  utökar sina hinderbanor och håller nu på med att sätta upp fantastiska färgglada klättergrepp på träd runt om på vår gård… vilket leder till glada miner hos våra grannar när de vandrar runt på området och ser alla dessa lekfulla förändringar. Altitud arbetar aktivt med att skapa olika möjligheter för det lokala samhället att komma och prova deras team building-paket: de har kunnat välkomna nio familjer de senaste tre månaderna, och planerar att välkomna många fler under sommarmånaderna. De försöker också ivrigt hitta nya vägar att få kontakt med lokala skolor, kyrkor och företag här i området, och välkomna dem ut i skogen och ge dem en fullständig ''Altitud-smakprov''. Be gärna för att några nya nyckelpersoner ska komma och joina teamet, så att de får kapacitet att välsigna fler människor med sitt arbete.

OTIUM

Otium har tålmodigt renoverat några av våra lägenheter här på gården. Covid har gjort det svårt för dem att ta emot gäster och hålla retreater under året som gått, men de har använt tiden väl och fortsatt mot visionen att skapa plats för vila och återhämtning här på Restenäs. Dagens samhälle rusar iväg på ett hektiskt sätt, och det senaste året har fört fram i ljuset den krassa verkligheten att för många människor är stora förändringar i livet en nödvändighet. Genom detta hoppas Otium att få kontakt med människor som söker nya vägar i livet eller människor som behöver sakta ner, ta en paus, andas, och komma tillbaka till sina mål. När världen förhoppningsvis snart kommer att sakta starta upp igen ser de fram emot att kunna välkomna gäster till vår kommunitet för olika tysta retreater och personliga retreater. Bed gärna om vishet och kreativitet för dem när de funderar på hur man bäst betjänar människor i denna tid med sina villkor.

BACKBONE

Backbone teamet har också varit aktivt på senare tid med det som verkar vara ett ändlöst underhållsbehov på den stora egendom som vi fått att förvalta. De arbetar trofast så att det som de flesta inte tänker på dagligdags faktiskt fungerar som det ska. De har en stor uppgift, och vi är så tacksamma för deras slit dagarna i ända. De senaste månaderna har de också organiserat återplantering av träd i vår stora skog som vi högg ner delar av förra året. Det var hårt arbete, men också en fantastisk möjlighet för vår kommunitet, när vi kunde se hur detta kan bli till välsignelse för kommande generationer. Be gärna för att fler passionerade och skickliga arbetare ansluter till deras team. Människor med en vision om att använda sina händer, hjärtan och förstånd till att skapa en hållbar infrastruktur för vår egendom och visionen vi bär på.

sommarlogo3.png

Även i år så kommer sommaren inte att se ut som den brukar göra… men vi har bestämt oss för att se glaset som halvfullt och grundligt tänka över vad vi kan erbjuda människor de kommande månaderna! Det är därför vi just nu håller på att skapa Sommarbox: en inbjudan till familjer och små grupper att komma till Restenäs den här sommaren. Vi sätter ihop kul och avslappnade en-veckas semesterpaket som kan bokas under hela juli! Vi vill erbjuda människor möjligheten att komma och ladda batterierna och fördjupa sin gemenskap medan de njuter av den vackra västkusten. Vi planerar också att fylla veckorna med fantastisk undervisning, inspiration, bön och gemenskap - perfekta ingredienser för en meningsfull semester under sommaren. Vi hoppas att Sommarbox ska ge ny energi och frisk luft för våra gäster, något som uppmuntrar dem för deras fortsatta resa! Om du eller någon du känner är intresserad av att komma till Sommarbox under juli så kan man boka sin vecka här.

SWE aula floor
floorblack.png

CROWDFUNDING PROJEKT

pinkwave.png

Ett nytt golv
till Aulan

Likaväl som vi ser hur våra team byggs upp och expanderar på olika sätt, har vi också börjat renovera en av de viktiga rummen här på gården, nämligen Aulan! Projektet startade i januari och det blev början till en spännande resa för att helt stöpa om den här platsen till en kreativitetens kraftkälla: lovsång, konserter, kurser och workshops, co-working plats, events och konferenser - det här multirummet kommer att fixa det! Men framför allt är vi förväntansfulla inför att se hur den här platsen kan fyllas upp igen under kommande år! Vi tar oss igenom alla besvär och allt det hårda arbetet med att förvandla rummet för vi tror att det kommer bli ett nav och en katalysator som kan få unga människor att bli upptända av Guds kärlek och vishet, och uppfyllda med kraft för att leva livet som de skapades för!

 

Och nu är det dags att lägga in ett nytt golv, så att rummet får en god grund för de kommande 20-30 åren!

Vår plan är att köpa in 240 m² golv för en total kostnad av 60 000 kr. 

 

Som ett sätt att hjälpa till att finansiera det här initiativet har Blóm designat en kul sommarkollektion av t-shirts och tröjor som vi erbjuder som en gåva till de som vill bidra ekonomiskt till projektet. Varje plagg kan fås med olika storlek, färg och tryck. För att hjälpa till och bidra till projektet kan du gå till vårt Crowdfunding Corner.

Tack o Hej!

Ja, det var allt från oss för nu. Må Gud välsigna er över era förväntningar och tänk på oss när ni ber. Vi behöver all kraft, vishet och energi vi kan få för att fortsätta lotsa oss igenom denna pionjärfas som vi är i som kommunitet. Sparkbox tar mer och mer form och vi är väldigt peppade inför alla visioner och idéer som Gud hjälper oss att se när vi fortsätter framåt i tro.

 

Och kanske är ni intresserad av det som händer här och vill vara med i något av våra team; eller ni kanske sitter på en idé, en vision som har funnits i ert hjärta ett tag nu - hur det nu är vill vi att ni ska veta att det finns gott om plats på vår ”Playground”! Vi vill gärna connecta med andra eldsjälar som vill ta tag i framtiden, som en kropp, som Jesu kyrka, och gå framåt i den fulla kraften som givits oss av vår himmelske Fader! Så tveka inte att kontakta oss!

 

Och mer än något annat vill vi att ni ska veta att vi är så tacksamma för att ni är med oss på resan och fortsätter att tro att det finns en ljus framtid att bygga i och från denna plats!

 

NI ÄR UNDERBARA! 🙌🏻

bottom of page